Inhandlat

Just nu har jag på mig en av mina nyinköpta American Eagle tröjor och jösses vad skön den är! Mysmysmys. Är även väldigt nöjd med en klänning/topp som jag köpte också. Hoppas på en fin sommarkväll så man kan ta på på sig den.

Jag köpte även en korsordsbok (nu blir jag banne mig inte uttråkad på någon flygplansresa eller flygplats åtminstone) och det inhandlades även en kalender. Får gå tillbaka med kalendern jag köpte nere på stan i torsdags. Samma innehåll, men 100kr i prisskillnad.

Finfint sailor-tema på mina strumpor.My date!No boredom around here

Jag vill bara sova sova sova

Nu har jag inte fått någon redig sömn på tre nätter i rad. Känner mig halvt irriterad och smått butter pga det. Ska väl försöka slänga mig i säng igen och försöka få mig att somna.

Igår inhandlades det en rad saker! Tröjor, body lotion, strumpor, trosor, godis m.m.

Kom hem klockan ett i natt och då fann jag post till mig från CC i brevlådan, något jag inte orkar gå in på nu. Kommer väl ett inlägg om det senare.

Sleep tight, so long!

Hujeda mig

Blir tidig uppgång imorgon. Jag som tycker så mycket om och sova.

Nu blir det sängen! Godnatt.

Att tänka på

När jag pratade med min match över telefon så hade jag enbart förberett frågor att ställa dem. Klart jag förstod att dem skulle ställa frågor till mig med, men det var ingenting jag hade funderat på särskilt mycket. För jag var ändå väldigt klar med vad jag tyckte och tänkte.

Ändå kan det vara väldigt bra att ha koll på saker som dessa:

# Varför man vill vara au pair (varför just USA osv.)

# Vad man haft för tidigare erfarenheter av barn och således vara beredd att berätta lite om dem

# Hur man ser på hemlängtan och att vara hemifrån i ett år (ev. längre)

# Vad man själv tycker om att göra (för att familjen ska få en uppfattning om vad du är för en person)

# I anknytning till ovanstående; varför man skulle vara en bra au pair till just deras barn (vad för aktiviteter man skulle hitta på)

# Vad man ser fram emot, med att komma till USA

# Om man har några planer för framtiden, efter livet som au pair.

Allt för familjen handlar om att få pejl på vem du är som person, om personkemin stämmer överens med dem som familj och om dem anser att du passar för att leva i deras hem och ta hand om deras barn i ett år.

Det här var lite snabba tips på frågor/saker som kan vara väldigt bra att ha koll på innan samtalet inleds, precis som dem frågorna man själv är redo att ställa.

Jag gjorde som Botan alltid säger: Jag kör på känsla


Fix

Nu har jag just kommit hem efter att ha varit på stan. Först vart det banken där jag satte in pengarna från stipendiet jag fick på studenten och betala visumet (nu håller jag noga koll på kvittot!!). Dessutom inköptes även en kalender som kan komma väl till pass over there. Sedan var det mening att fixa ett kontantkort till mobilen min (eftersom mitt abonnemang med Tre gick ut idag - thank God) men eftersom mitt mobilnummer är skrivet på pappa, så måste han fixa kontantkort. Bah! Anyway; jag uträttade åtminstone några saker och blev väldigt blöt på köpet!

Nu ska det fixas mat och imorgon blir det inget visum-fixande, hehe, utan det blir nog Ullared.


Mullermuller

Det var ingen liten regnskur med tillhörande åska vi hade i natt! Jeeees. Och om jag inte kunde sova innan så... gick det självfallet inte att somna efter.

Vissa stunder var det hela sju sekunder mellan blixt och åska, i nästa stund hann jag knappt räkna till ett. Det var hur häftigt som helst att lyssna på, mullrandet tog i princip aldrig slut innan nästa muller satte igång. Men som sagt något tröttsamt eftersom ovädret aldrig tycktes sluta för en trötter som jag.

Payment

Det känns nästintill läskigt att fixa och trixa med så mycket pengar! Nu har jag i alla fall betalat räkningen till CC. En sak mindre att bekymra sig om.


Vill inte

Visumansökan är inte lockande. Jag har bestämt mig för att göra den på fredag. På fredag fixar jag den, yes! (Nu ser vi alla till att jag får tummen ur och gör den på fredag också!)

Imorgon blir det en hel del ärenden. Banken, telia, bibblan och kort till visumet.

Färdigläst

Precis nu läste jag ut den tredje boken av Camilla Läckberg: Stenhuggaren. Böckerna blir ju för sjutton bara bättre och bättre! Jag hade dock tänkt att det räcker för stunden, inga mer Läckisar. Men herregud, boken slutade ju rätt rafflande och jag vill gärna veta fortsättningen...

Baah, dilemma!


Frågor att ställa familjen

Så när man väl har familjen på tråden är det givet att man har en hel del frågor som man vill ha besvarade. I alla dem papprena och broschyrerna man fått av CC har man fått en hel del tips på frågor att ställa. Jag tänkte nu själv rada upp några frågor som kan vara bra att ha besvarade och som jag själv ställde när jag pratade med min hostfamily över telefon.

Arbete
#
What would a normal work day look like for me? What would my schedule be like?
# What do you expect of me as an au pair?
# What qualities do you look for in an au pair?
# What made you interested in my application?
# Why do you need an au pair/Why are you interested in having an au pair?

Barnen
# What are the childrens personalities like?
# What do the kids like to do in their spare time?
# What are the kids interests/hobbies?
# Is the childrens school near your house?

Familjen
#
What's your profession like?
# What do you do in your spare time as a family?
# Do you as a family have any interests?
# What's your house like? Where will I be staying?
# Do you have any animals?

Övrigt
#
What's you neighborhood like? What is there to do? (both with the kids and in my own free time)
# What are the oppurtunities for studies in your area?
# Do you have any special rules? (friends over etc.)
# Are their other au pairs in the area?
# Will I have any access to a car?
# Is their any public transportation in the area?
# Have you had an au pair before? (ask for e-mail)

Tips: Läs igenom familjens ansökan noga. Oftast dyker det upp personligare frågor och funderingar över det man läser, som inte besvaras i texten, som kan vara riktigt bra att ställa. (Ex. Vad betyder det? Vad menar dem med det? Hur ofta ska det göras?)

Good luck (:

BTW

I torsdags eller fredags (har rätt dålig koll på dagarna så här när man är ledig) postade min kära mor hälsointyget och polisutdraget till CC.

Goodeligood!

Improvisation

Man tager vad man haver sa Cajsa Warg.

Vi hade inga korvbröd hemma men jag kan meddela att det rustika lantbrödet från Skogaholm fungerar ypperligt inte bara som macka utan nu även som korvbröd!


Att prata med sin match

Nu när jag ändå är i tips-andan kan jag ju lika gärna fortsätta?

Att prata med sin match i telefon/skype kan ju vara väldigt nervöst, spännande och oroligt. Vad ska jag säga? Kommer min engelska att räcka? Kommer jag förstå vad dem säger? Med andra ord, en hel del tankar som virvlar runt i skallen på en.

Det jag tycker är viktigt att tänka på är att du sällan behöver oroa dig för dina engelska kunskaper. Vi svenskar är över lag mycket bättre än andra nationer på att prata engelska. Sedan får man inte heller glömma att det är naturligt att vara lite nervös, din matchade familj är minst lika nervösa som du är - du kanske är den som dem har letat efter, som kommer bo i deras hem och ta hand om deras barn i ett år.

Dem första minutrarna kan vara lite trevande men ju längre samtalet löper på, desto mer kommer man in i det hela. Var inte rädd för att be dem upprepa sig om du inte förstår eller hör. Det är bättre att vara ärlig så du blir försäkrad om att du inte uppfattat dem fel. Var inte heller rädd för att ställa frågor, motfrågor eller bara rent allmänt spinna vidare på det familjen säger, för att få igång samtalet ännu mer. Visa intresse, ta del i samtalet och var engagerad. Var öppen, glad, skämta - var du.


Good evening, Sweden calling...


Hårdhänt

Jag var så hårdhänt med jordnötspåsen att jag började blöda på två fingrar.

Varför är det så att de minsta såren svider mest?

Videotips

Ett bra tips till sin au pair ansökan är att göra en au pair video. Hos CC ska den vara dryga 3 minuter. Hos SI ska den väl vara ungefär 2 minuter, om jag minns rätt. Videon gör du lättast i Windows (live) movie maker som är ett busenkelt program på datorn, där du kan redigera och skapa film.
Så här kommer några tips på vad man bör tänka på vid videoskapandet!

# Först och främst, se glad ut! Ingen vill ha en au pair som är lite halv-butter.

# Gör ett manus över vad du ska säga och träna på det. Det kan bli drygt att lyssna på en massa 'mm' och 'eeh'.

# Det är roligt att ha en trevlig omgivning. Gå ut och sätt dig när det är fint väder, en gunga, studsmattan, eller en plats som du trivs i och beskriver dig väldigt bra.

# Ta hjälp av någon som kanske kan berätta hur du är som person/varför du skulle vara en bra au pair.

# Visa att du lagt ner tid. Addera lite musik, bilder och någon text till videon.

# Var fantasifull. Är du intresserad av t.ex. hästar/fotboll visa ett litet klipp i videon då du utövar din hobby.

# Titta på andra au pairer's videos. Det ger dig ännu mer inspiration. För då får du själv en idé till vad som gör en video till en bra video. HÄR kan du titta på en massa au pair videos.

När det kommer till själva manuset: öva, tala tydligt, få språket att låta neutralt och inte inövat, tänk på vad du vill säga och förmedlade till din ev. hostfamily. Ex. vem du är, vad du gillar att göra, varför du vill bli au pair, varför man ska välja just dig som au pair osv.

Lycka till med videoskapandet!


CC vs. SI

Under min tid som blivande au pair, med ansökan, så har jag kommit i kontakt med två organisationer: Cultural Care och Skandinaviska Institutet (dock hann jag aldrig fullfölja hela min ansökan med SI).

Som jag nämnt tidigare så kom jag i kontakt med CC under SACO-mässan i vintras. SI däremot kom jag i kontakt med genom att söka runt lite på internet, nu i början av sommaren, då jag själv tyckte att matchningsprocessen hos CC var väldigt seg. Och jag hade hört väldigt gott om SI och att deras matchningsprocess var väldigt aktiv och snabb, vilket givetvis gjorde mig väldigt intresserad.

I min mening tycker jag att CC alltid har svar på ens frågor, dem finns bara ett telefonsamtal bort, dem är vänliga och svarar gärna på alla ens frågor. Och har dem inte svar på ens frågor för stunden så återkommer dem snabbt som attan. Jag hade ju själv en fråga om Erika försäkringen som dem själva inte kunde svara på. CC ringde då upp försäkringsbolaget, talade in ett meddelande på mitt mobilsvar och ringde dessutom upp mig personligen för att besvara min fråga. Service!Den kontakt jag däremot fått med SI gick emot förväntningarna jag fått efter att ha hört vad alla andra hade att säga om den organisationen. Dem var förvisso väldigt snabba med informationen vilket gjorde det lätt att komma igång med ansökan. Dem har ett superbra upplägg av ansökan online. Jag hade dock massor med frågor, ringde kontoret tre gånger men jag fick aldrig kontakt med någon som hade svar på mina frågor. Istället lämnades meddelanden om att dem skulle ringa tillbaka till mig - vilket aldrig skedde. Jag skrev dessutom två mejl, men fick inte heller något svar. Det slutade med att en kvinna, två dagar efter att jag gett upp på att få svar ifrån SI ringde upp mig. T.o.m. min mor blev irriterad på hennes bryska och otrevliga sätt i telefon. Med andra ord; jag fick inte alls det trevliga bemötandet alla pratat om och inte heller den servicen jag alltid fått hos CC. Om jag inte kan få tag i SI här hemma i Sverige bara för att få svar på några lätta frågor om min ansökan hur skulle det ha gått om jag behövt hjälp utav dem när jag väl var i USA, på andra sidan Atlanten? Jag själv blev väldigt medryckt i allt positivt snack ang. SI tyvärr fick jag inte den upplevelsen själv som många andra fått, vilket är synd.

Med andra ord går mina erfarenheter med dessa två organisationer emot vad de flesta andra au pairer har att säga. Även fast CC må vara  något dyrare så är jag väldigt nöjd med att det i slutändan blev dem jag nu ska åka iväg med. Och det känns säkrare!

Så slutligen: Mitt tips till blivande au pairer som inte vet vilken organisation man ska välja osv. gå efter eget huvud! Ta kontakt med flertalet organisationer, ställ kontrollfrågor och gå igenom informationen given av vardera organisation och bestäm själv på vad som passar just dig!
Utgången av det hela känns helt rätt och bra för mig och det är ju det som är huvudsaken!

Här hittar du Cultural Care's hemsida.
Här hittar du Skandinaviska Institutets hemsida.


Gone with the Wind

Nu har jag spenderat 4 timmar och 15 min i soffan för att titta på Gone with the Wind. Snacka om långfilm(!) men en riktig klassiker som man någon gång måste se I guess. Check!Nu ska jag alldeles strax hoppa in i bilen och skjutsa syster till en kompis. Lite senare tänkte jag lägga upp ett inlägg om mina små erfarenheter av Cultural Care och Skandinaviska Institutet. Spana in då!

Candy

Jag har sovit i systers säng tillsammans med henne i 2-3 timmar. Och nu har det inhandlats godis! Giant-påse!Ikväll blir det Harry Potter-kväll!

För trött

Hade egentligen tänkt ägna lördagen åt att fixa med visumet. Men jag sitter här i fåtöljen och nästan snarkar. Det får bli till att fixa visum imorgon eller nästa vecka.Gårdagskvällen var svinkall men mycket trevlig. Och slutade nästan med att jag körde på en grävling. En självmordsbenägen grävling som springer ut precis framför bilen när jag kommer i 70km/h. Vi överlevde båda två!

Klassen

Nu blir det en finfin återträff med klassen och utgång.


1 Month

Kan ni förstå att det in my case är en månad kvar i Sverige? Och jag har aldrig mått så bra!


Hello Barackand byebye Reinfeldt
                                                       Hello Barack and byebye Reinfeldt!


30 dagar


Icke ett yrke för mig

Något jag verkligen kan stryka direkt på listan: "Vad jag vill jobba med i framtiden" är klart alla yrken som kräver gröna fingrar. Florist och trädgårdsmästare är därför ingenting för mig.Idag har jag hjälpt mormor att ta hand om hennes trädgård och blommor medan hon och morfar är ute med båten. Mja, jag gjorde verkligen mitt bästa åtminstone (och inombords ber jag att alla växter ska överleva till dess att mormor & morfar kommer hem)

Gröna Lund

Här kommer några bilder ifrån Grönan igår.Insane var galet kul! Syns dock inte att det är vi som sitter där i vagnen.
Sista bilden är från Stockholms glasshus. Jag åt rabarber, hasselnöt och jordgubb. Hassenötsglassen var ju hur mumma som helst och champagneglassen var också ljuvlig. Aaah (:

Visum

Igår fick jag ett kuvert från CC med alla mina visumhandlingar.

Mitt avresedatum är nu bestämt, den 23:e augusti. Jag ska till den amerikanska ambassaden den 18:e. Hur ska jag lyckas få mitt pass tills dess med helgen emellan? Nervös!!

Ska läsa igenom papprena nu, eftersom jag var så trött igår när jag öppnade dem. Sen blir det nog till att ringa Cultural Care.

Woho

Ah vad roligt jag haft det! Jag har åkt Insane tre gånger! Har svettats sönder och smält bort och har nu ont i fötter och ben. Kom just hem efter att ha svängt förbi Stockholms glasshus efter att vi lämnat Grönan.

Mums säger jag bara!

Grönan

Nu blir det Gröna Lund för hela slanten!

Whoop whoop


Potato

Tycks aldrig bli någon mat i det här huset. Ska bege mig ut i köket för att se hur bakpotatisarna tycks vara i ugnen. Sen blir det väl till att fixa lite röror kan jag tänka mig.

You say potato and I say potato


Today

Det var en promenixis med Sannis. Myyysis!

Nu ska jag fortsätta läsa den tredje Camilla Läckberg boken. Predikanten läste jag ut i förrgår och nu tar jag mig an Stenhuggaren.

Och senare under dagen hade jag tänkt måla lite. Naglar.


Brottsregistret

Fick brev från rikspolisstyrelsen idag. Ingen prick i registret! Woho! Haha.

Nu blir det till att skicka in registret och hälsoundersökningen till CC.

Snark

Kommer in till mitt mörka rum, efter att ha kollat på Midsumer Murders ute i vardagsrummet och hör hur hunden min ligger och snarkar under skrivbordet - mer än ljudligt!

Och sen har han mage att bli tjurig när jag kommer in i mitt rum och spelar musik.
Min lilla Snöko!


Så var man hemma

Efter en dag med äventyr. Nåväl, vart åtminstone god mat och fika i väldigt mysig miljö. Att både jag och syster glömde kamera var dumt.

Presenter

Lite smått har jag börjat fundera på vad man skulle kunna tänkas ha med sig för presenter till kidsen och föräldrarna i USA. Än så länge har jag inte kommit särskilt långt i dem tankarna, men det skulle vara skönt att komma på något riktigt bra att ge dem!

 
Jag frågade även min hostmum tidigare idag över facebook ifall det var något speciellt dem ville ha ifrån Sverige när jag kommer. Med tanke på att pappan ändå är svensk (ja egentligen dansk men har vuxit upp i Sverige) så vet jag t.ex. att sonen redan har en tröja där det står Sweden, som annars är en rätt typisk och bra present.

Jag får fortsätta klura... Någon med bra presenttips?


Problem solved

Min tanke när jag pratade med CC förra veckan var: Men USA har ju inte ens bokstäverna Å, Ä och Ö? Ändå sa hon jag pratade med att hon skulle behöva gå in och ändra så Vasteras blev Västerås.

Sen nu har det ju gått en vecka utan att jag sett den förändringen ske så därav ringde jag just upp CC. Och som jag misstänkte från början (för jag hade ju inte reagerat på Vasteras förrän kvinnan jag talade med tog upp det) så är det okej att det står utan de svenska bokstäverna Å och Ä.

Problem solved och jag sitter nu och äter glass och banan i försök att lindra min mensvärk. Lyckas inge vidare på den fronten, men gott är det!

Fundering

I början av förra veckan så pratade jag med CC över telefon. Jag vet inte riktigt hur vi kom in på det, men vi försäkrade oss i alla fall om att deras uppgifter om mig stämde överens med hur det stod i mitt pass, exempelvis mitt namn. Däremot blev jag lite ställd när hon nämnde place of birth. I mitt pass står det Västerås, men uppgifterna som hon såg (och på min inloggningssida) så står det Vasteras. Det lät som att det var väldigt viktigt att det stämde överens exakt och att det skulle behöva ändras.

Om det nu var så viktigt att det var exakt, så förstår jag inte hur dem ha kunnat få det till Vasteras? Jag kollade nämligen på min ansökan (jag har gjort en kopia på den) och där har jag skrivit med både å och ä.

Får ta och ringa dem igen för att se hur det står till.
Å och Ä eller inte - det är frågan!


Tortyr

Natten i sig har varit en pina! Jag har blivit biten på baksidan av högra vaden. Bettet är typ lika stort som min handflata och fy sjutton vad det har kliat i natt. Jag var på väg att ge upp och börja gråta i ren panik för jag visste inte vart jag skulle ta vägen.

Nåja, jag genomled natten utan tårar. Poäng till mig!

Fruity

Mums för frukt! Beslutsångest ifall det ska vara banan eller äpple. Kanske båda?


Matchningsprocessen

Jag blev antagen till Cultural Care Au Pair den 10 juni. Och det var även då som min matchningsprocess började. Aldrig har jag så frenetiskt och intensivt surrat runt datorn för att kolla min mejl.

Det gick väldigt många dagar. Utan att höra någonting. Att jag dessutom just då, varken hade telefon eller internet gjorde mig smått panikslagen. Tänk om jag gick miste om något superviktigt? Tänk om jag förlorade en massa fina och underbara familjer bara för att jag var utan internet och inte kunde kolla min mejl 24/7?

Det är nämligen så att när du väl blivit matchad med en familj så får du ett mejl som indikerar det och att du även kan läsa om familjen på din inloggningssida på CC's hemsida.

Söndagen den 27:de, anmälde jag mitt intresse till SI - Skandinaviska Institutet. Och på måndagen fick jag på posten en rad information och jag började ivrigt att fylla i ytterligare en ansökan om att bli au pair. Jag hade nämligen hört och läst flertalet blivande au pairer säga att CC's matchningsprocess var seg, långsam med dålig information. Med andra ord: det hände inte så mycket. Och det gjorde mig orolig. Jag ville att något skulle hända! Och det snabbt! Med den andra organisationen SI kunde du däremot få flera matchningar, samma dag! Det skedde något ständigt med din ansökan. Du behövde i princip aldrig gå runt och vänta flera dagar utan att någonting hände.

Onsdagen den 30 juni, två dagar efter att jag började fylla i min ansökan till SI, fick jag min första match med CC. Då hade jag väntat i oviss tid i tre veckor. Tre låååååånga veckor. Precis då jag gett upp hoppet om att jag skulle få någon match med CC så kom den som på posten! Snacka om ren lycka!Superivrig loggade jag in på min sida för att läsa om familjen. Mja, det var väl inte riktigt vad jag hade tänkt mig och det var av flera skäl som jag hade den tanken. Skäl som jag för stunden inte tänker ta upp i bloggen, då jag kan tycka det är lite för personligt åt familjens vägnar (ni får kanske ta del av det senare). Ett skäl som jag däremot kan ta upp, som gjorde att jag blev osäker, var att pappan i familjen hade ett svenskt namn. Och min absoluta mardröm vore att komma till USA, bo hos en familj och prata svenska. Det är något som jag kan göra här hemma. Men jag diskuterade med mina föräldrar och hade an open mind about familjen. Dagen efter fick jag ett mejl från mamman, det resulterade i att vi skulle prata i telefon den kommande lördagen.

Lördag eftermiddag, jag tror min mor var mer nervös än vad jag var. Jag hade förberett några frågor att ställa (egentligen inte alls tänkt på eventuella svar som jag skulle behöva ge). Jag pratade med föräldrarna i över en timme. Dem var hur vänliga och snälla som helst. Det kändes bra. Jag blev vän med dem på facebook, vi mejlade och skrev lite till varandra och pratade även på telefon lördagen efter i lite mer än en halvtimme. Det kändes bra. Så pass bra att jag inte ville släppa taget om familjen. Vilket resulterade i att den 13 juli fick jag mejlet som innebar att familjen tackat ja till mig. Jag skulle bli deras au pair. Dem skulle bli min hostfamily. Wie!

Jag tackade ja till den första familjen jag fick i matchningsprocessen med CC och det känns nu riktigt bra (:

Matorgie

Gårdagskvällen bestod av matlagning tillsammans med syster. Här får ni en uppsjö med bilder!


Recept på maten har vi här och efterrätten har vi här! Mumma

Tänkte senare idag lägga upp ett inlägg om min matchning! Stay tuned...

Host host

Blev en riktigt mysig kväll med god mat. Blev tydligen även ett gästinlägg i bloggen som jag var något mindre medveten om. Hrm hrm.

Nej, efter vad som känts som om jag hostat upp mina lungor, så ska jag bege mig mot sängen.

Snark.

syster gästbloggar

hhej alla roliga :)
de är maddes bästa syster Johanna här som skriver:)
hahaha ska hjäpla madde med lite grejer här, fast jag själv fattar zeroo.
aja hoppas alla mår bra för de gör jag :)
har en blogg jag med faktsikt ;) vill ni läsa den ? såklart ni vill :D
www.byjohanna.devote.se

A-nimal

Jag har lånat Predikanten (Camilla Läckberg) av mormor och morfar, som jag nu sitter och underhåller mig med.

Jag har även varit och handlat med syster och köpt lite grejer inför ikväll. Vi ska nämligen bjuda mor och far på middag och bio. Mysmys. Och jag längtar till kvällsmaten! Det ska bli supermumsigt - hoppas jag åtminstone. Hehe.

This is the family zoo!Attention: Please, do not feed the animals.

07.00 AM

Pratar med min hostmum på facebook! Hon är för go och inte kunde hon sleep in på en lördagsmorgon som denna heller så då blev det facebook för hennes del. Vilket är bra, eftersom jag får en chans att prata med henne :)

To do list

En to do list känns nödvändig. Dels för att hålla koll på vad jag har gjort, men också vad jag har kvar att fixa med, inför USA. Så here it goes:

TO DO:
Fixa försäkring
Betala räkning till CC
Fixa visum
Hälsoundersökning
Utdrag från polisen att jag inte committed a crime
Väntar på att få utdraget
”Säga upp mig” från SI
Internationellt körkort
Presenter till barnen
Presenter till föräldrarna
Banken
Apoteket
Ringa min doktor Sabla semestertider...
Fixa resväskor
P-piller recept
TSA-lås?
Provpacka (väga väskan) + packa for real
Mobil
Skype
Kalender
Adapter
Växla pengar
Högskolan
Telefonnummer och adresser till viktiga saker/personer

check!


Följ mig!

Nu tycker jag alla klickar sig in HÄR och trycker för att följa min blogg. Bloglovin' är ju supersmart!
Annars har jag en finfin ikon i menyn här till höger under länkar. Den funkar också alldeles ypperligt att trycka på!Try it

Avresedatum

Jag tänkte prata lite om mitt avresedatum då det faktiskt är väldigt diffust.

Hade jag själv fått önska och bestämma, då hade jag velat åka den 26/7 - vilket var mitt preliminära avresedatum. Men då man börjar närma sig sitt preliminära datum och fortfarande inte har någon familj, då flyttas datumet automatiskt fram.
Jag ville helst åka iväg i slutet juli/början augusti därför att man spenderar ett år i USA som arbetande au pair, efter sitt år får man dessutom en extra månad att resa runt i USA, vilket jag är väldigt sugen på. Det innebär att hade jag fått åka iväg då jag hade mitt preliminära datum så hade jag kommit hem slutet augusti/början september nästa år, i anslutning till att skolorna börjar. Vilket skulle vara ypperligt om jag kommit på vad jag vill plugga, så man bara kan hoppa på studierna så fort man kommer hem.

Slutligen, när min hostfamily hade tackat ja till mig, så fick jag ett datum som var mitt avresedatum: den 16/8 (om exakt en månad). Eftersom jag helst av allt var sugen på att åka iväg tidigare, så mejlade jag och ringde till Cultural Care. Där fick jag dock reda på att dem troligtvis behöver flytta fram mitt avresedatum. Det finns nämligen inga tider till den amerikanska ambassaden för att skaffa visum. Och jag kan inte åka till USA utan visum. Hon jag pratade med sa även att jag inte var den enda som var i den här situationen och det är ju surt för båda familjer i USA och au pairer här i Sverige. Jag vill ju komma iväg så snart som möjligt.

Därför går jag nu i väntans tider (höhö, låter som om man skulle vara gravid - that's not the case) på att få en tid till ambassaden men även på att få veta vilket datum som jag åker iväg. Vilket för stunden är väldigt irriterande att inte veta. Det skulle kännas skönt att veta vilken dag jag åker för att kunna planera utifrån det.
På min inloggningssida på CC står det att mitt avresedatum är 23/8, men det har jag sett ändras flera gånger (ju närmare datumet man kommer).Ja, den som lever får se med andra ord, vilket datum som blir mitt datum.

Slut

Eh, boken lästes ut igår. Vad ska jag nu ta mig till?

För övrigt tyckte jag den var jättebra, läs den. (Isprinsessan - Camilla Läckberg)

La policía

Just det... Idag la jag även blanketten till polisen på posten. Kan inte låta bli att vara nojjig. Tänk om jag har en prick i registret! Hur nu den skulle kunna hamna där, vilket är otroligt. Nojjig är ordet. I kuvertet fanns även en kopia på mitt pass.

Nej, nu ska jag fortsätta läsa Isprinsessan av Camilla Läckberg. Det börjar bli klurigt nu!


Försäkring & Hälsoundersökning

Imorse satte sig jag, mor och far oss ner för att gå igenom försäkringen, som jag nämnde i all hast i förra inlägget. Vi pratade först med försäkringsbolaget vi själva har, bara för att se vad det var dem hade att erbjuda. Cultural Care däremot har en väldigt bra försäkring - Erika Travel Insurance. Och det kändes även som det var den jag ville ha och tänkte ta. Efter lite efterforskningar och hjälp från CC fick jag slutligen svar på mina frågor och Erika försäkringen adderades på min faktura till CC.
Dem är så himla snälla och hjälpsamma på kontoret, vilket är skönt för lilla mig!

Sedan bar det även av till läkaren för min del, för hälsoundersökning. 625 spänn fick jag hosta upp för den. Galen summa pengar för det som skulle göras. Allt var bra och normalt med mig.

När jag sedan kommer ut till bilen sätter jag mig (32 grader ute, gissa temp. i bilen!!) och sätter i nyckeln, men den går inte att vrida om! Vilken panik! Jag försökte om och om igen, in med nyckeln, ut med nyckeln... Det gick inte! Slutligen ringer jag hem och då har tydligen rattlåset slagits på, så det blev till att slita i ratten samtidigt som man tryckte in nyckeln för att det skulle funka. Slutligen, efter 5-10 min kämpande kom jag därifrån. Då var det bara tankningen kvar. Som om jag lyckades med den? Diesel hade pappa tjatat om. "Madde DIESEL!" det enda pumpen hade att erbjuda dock var E95. Det blev diesel tillslut.
Man kan alltså summera det hela med: Inte-min-bil-dag.

När jag kom hem, efter mycket om och men, hade jag fått brev från CC.Är det bara jag som hoppar över att besvara frågorna i den här boken? I t.ex. slutet av Pre-departure Workbook finns det ju också några frågor att fylla i. Jag har inte gjort det... Bör jag göra det?


Busy busy

Ringer hit och dit, papper överallt. Det är väl så här när man har mycket att göra.

Jag har just betalat in pengar till polisen och ska strax fylla i blanketten - man måste ju ha ett utdrag ur belastningsregistret (att jag inte har en prick). Sen har vi även ringt runt en massa angående försäkringen. Ska senare bli uppringd av Erika (som har hand om CC's försäkring) eller eventuellt av kontoret själva.

Nåväl, fullt upp!

Who am I?

Känns som det bör bli dags att presentera mig själv lite mer formellt sådär, så folk kan få lite grepp om vem jag egentligen är, som sitter och knappar så ivrigt och frenetiskt på sitt tangentbord.

Mitt namn är Madeleine. Jag är en artonårig flicka med mycket energi som för stunden bor i Västerås. Jag ser mig själv som en glad och trevlig prick, hoppas mina fina vänner håller med mig på den punkten (eller?). Jag tog studenten den 11 juni efter att ha gått tre helt ljuvliga år med den mest fantastiska klassen man kan tänka sig; Nvsp07. Jag älskar engelska och har alltid haft som en dröm att åka till USA. Däremot har jag inte den blekaste om vad jag vill i framtiden. Därför ska jag nu, efter studenten förena nytta med nöje och åka till the big country over there för att jobba som au pair i ett år. Och oooh, så jag ser fram emot det!Jag hoppas ni är så pass intresserade att ni vill följa med på min resa genom denna blogg! Ställ gärna en massa frågor (om man inget frågar man inget veta...) eller lämna bara en söt och fin kommentar :)

Stranden

Det var en tidig morgon för min del, då jag skulle köra bilen hem från golfbanan. Sedan vart det frukost. Vet inte när, den senaste gången var, som jag faktiskt gick upp och käkade frukost sådär, haha.

Jag kom nyligen hem efter några timmar på stranden. Skönt, men varmt!


El médico

Ringde nyss och pratade med en smått bitter kvinna över telefon, men nu har jag i alla fall tid hos doktorn för min hälsoundersökning imorgon.

För övrigt så ringde jag och pratade med CC's kontor. Osäkert om mitt avresedatum blir den 16:de då det tydligen inte finns några tider till den amerikanska ambassaden för ansökan om visum. Oj då.


Familjen

Jag tänkte bara lite snabbt berätta om min hostfamily i USA.

Dem bor i Winston-Salem NC, east coast that is. Pappan är dansk, dock vuxit upp i Sverige men är nu helamerikan. Mamman är verkligen supergullig och rolig och tillsammans har dem tre kids; A - kille (14), D - tjej (13) och M - tjej (11). Familjen har även två små hundar och en katt.

Och dit ska jag, den 16 augusti.

Little Fellow


Hey there little fellow. Where did you come from?

Egentligen är jag riktigt trött. Men jag är alldeles för uppspelt för att kunna sova och jag hoppas på att kunna prata med min hostmum lite över facebook.

USA - HERE I COME!

Jag fick just mejlet. DET mejlet! "Good news from Cultural Care Au Pair"

Fatta: Jag ska till USA! Det händer på riktigt! WIIIIIIIE!! *Vild dans i värmen*Pinch me

AnsökanJag hade då tänkt skriva lite om min ansökan. Tankar om att bli au pair hade inte riktigt funnits hos mig förrän för 7-8 månader sen.

Som jag nämnt tidigare så har jag ingen aning om vad jag vill göra i framtiden; vad jag vill plugga, vad jag vill jobba med osv. På Saco-mässan i Älvsjö i början av December sprang jag därför mest runt och plockade på mig pennor och godis. Fick även med mig en och annan katalog från det ena och andra universitetet/högskolan i vårt avlånga land. Slutligen ramlade jag över Cultural Care's monter, skrev upp mig på en intresselista och fick med mig, givetvis, en penna och sedvanligt en liten broschyr. Antagligen såddes ett litet frö by that time...Sedan blev jag uppringd och anmäld till ett möte, som var inte mindre än på min artonårsdag. Där fick jag även den gigantiska ansökningsblanketten som var för tjock för att egentligen orka plöja igenom. Men jag lyckades, efter mycket om och men. Det blev fixande och trixande med referenserna (då en av mina referenser bor i Spanien) men det löste sig tillslut. Kanske hade jag hoppats på att få skicka in ansökan tidigare än vad jag gjorde men med skola, träning, fritid och stundande studenten var det även mycket annat att tänka på.Dagen innan studenten, den tionde juni, blev jag antagen till programmet och matching teamet i Boston påbörjade därefter leta efter en host family till mig.


Högskolan

Som plan B, om min USA-plan inte går i verket, så hade jag ansökt till högskolan. Egentligen är jag varken intresserad eller insatt, då jag har ingen aning om vad jag vill göra. Varför ska man då plugga?

Nåväl, jag blev åtminstone antagen till mitt förstahandsval och det var väl bra, eller nåt? Det gör mig dock nervös, jag hajar inte riktigt hur man går till väga med CSN, bostad, registrering och allt vad det heter. Därför skjuter vi upp på det hela ett år tycker jag, haha.
För övrigt kom mina stipendiepengar idag, från stipendiumet som jag fick på studenten. Det är något att hurra för!

Det blev nyligen ett nattdopp på Björnön och nu ska jag sätta mig och slappa med min bästa vän för stunden: Fläkten!
Tomorrow tänkte jag väl koka ihop ett inlägg om min au pair ansökan. Det blir lá grejer!

Tjipp!

Början

Mina förhoppningar är att jag i slutet av denna sommar kommer korsa Atlanten för att bo och leva ett helt år i USA - arbetandes som en au pair.

Det är nu livet väntar, nu när man tagit studenten och jag vill börja mitt i USA. Denna blogg är till för familj, vänner men även andra intresserade, så dem kan ta del av min vardag i mitt förhoppningsvis amerikanska liv. Bloggen är även till stor del ett minne för min egen del, så jag kan titta tillbaka på min resa, mitt liv.

Well, det var åtminstone en start. Let's take it from here!


RSS 2.0